Laaggradige ontsteking
Acute ontstekingen zijn nuttig, ze zijn onderdeel van de strijd tegen indringers als bacteriën en virussen en het herstelproces na schade. Aanhoudende, laaggradige, ontstekingen daarentegen ondermijnen het energieniveau en het functioneren. Dat is een soort “sluimerende” ontsteking in je lichaam: niet heftig, maar wel voortdurend aanwezig.
De oorzaken zijn:
-
ongezonde voeding (suikers, transvetten, bewerkte voeding), alcohol, roken
-
gebrek aan beweging of slaaptekort
-
slecht functionerende mitochondriën
-
door de mond ademen​​
Bij een laaggradige ontsteking zijn er te veel vrije radicalen in de weefsels. Vrije radicalen worden gevormd door bovengenoemde factoren. Vrije-radicalen zijn nuttig in kleine hoeveelheden maar in grote hoeveelheden brengen ze schade aan in het lichaam. Het anti-oxidantensysteem van het lichaam veegt overtollige vrije radicalen op. Als de afvoer tekort schiet is er sprake van een laaggradige ontsteking.
En de gevolgen zijn:
-
vermoeidheid (energie gaat naar immuunssyteem ipv de sympaticus, het energie/activiteitensysteem)
-
hersenmist
-
spier- en gewrichtspijn
-
verhoogd risico op chronische ziekten
Het is dus zaak de productie te verminderen en het anti-oxidantensysteem (met Q10, glutathione en vitamine A, C en E als belangrijke stoffen) te ondersteunen. Gezonde darmen en gezonde voeding lijken hier de belangrijkste aangrijpingspunten te zijn.
Praktische tips en links:
-
Kijk welke oorzaken van laaggradige ontsteking bij jou een rol spelen en pak die aan.
-
​Des te meer toxines het lichaam verlaten des te minder ontsteking. Zie voor ontgiften hier.
-
CRP (C-reactive protein) kan in het bloed gemeten worden. Een waarde >10 is een teken van acute ontsteking, een waarde van 3-7 kan wijzen op een laaggradige ontsteking.
-
regelmatig bewegen vermindert ontsteking
-
Voeding voor verminderen van laaggradige ontsteking:
-
knoflook, granaatappel, blauwe bessen, bilberries, maqui bessen (heel sterk), cranberries, camu camu, amla, chlorella, spirulina, broccoli kiemen, gember, amandelen, tomaten, zwarte bonen, aardbeien, frambozen, vette vis.​
-
-
Supplementen voor verminderen laaggradige ontsteking zijn:
-
melatonine, vitamine C, E, N-Acetylcysteine (NAC), Glutathione, quercetin, zink, koper, kurkuma (samen met zwarte peper), omega 3, mangaan, selenium, Q10
-
voor doseringen zie: lijst
-
-
Voor extra informatie over laaggradige ontsteking bij Long Covid: klik hier