top of page

Bloedsuiker

Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor optimale energielevering. Suikerrijke voeding en snelle koolhydraten zorgen voor een korte energiepiek maar die wordt gevolgd door een energiedip. Dit is niet efficiënt. Stimulerende middelen (koffie, energy drinks, ook adrenaline) hebben hetzelfde, negatieve, effect.

​

Het hormoon insuline reguleert de bloedsuikerspiegel. Bij langdurig vaak suikerpieken kan het lichaam minder gevoelig worden voor insuline (insulineresistentie). Dit heeft dan weer veel negatieve effecten op het lichaam, zoals minder goede brandstofopname door cellen, meer vetopslag, minder vetverbranding, energieschommelingen, minder energie voor immuunsysteem waardoor versterking laaggradige ontsteking, verzwakking leverfunctie waardoor minder goede reiniging lichaam, inefficiënte energieproductie met mogelijk afbraak van spierweefsel.

Praktische tips en links:

  • Maximaal 3 maaltijden per dag, liefst helemaal geen snacks tussendoor, maar eventueel handje noten/zaden. In het begin kun je even een suikerdip voelen, neem dan geen suiker maar rust even of wandelrustig. Het lichaam gaat dan over op vetverbranding. Na enige tijd zullen deze dips niet meer voorkomen.

  • Eet maaltijden die veel voedingsstoffen bevatten (veel vezels, eiwitten en gezonde vetten)

  • Overnight fasting: 12-16 uur tussen avondeten en ontbijt/lunch niets eten.

  • Geen suiker, geen alcohol. Je gaat je energieker en gezonder voelen. Liefst een ketogeen dieet. Ketogene groenten zijn donkere, bladrijke groenten die meestal boven de grond groeien (bleekselderij, raapstelen, paksoi, bloemkool en ander kolen, broccoli, spruiten, champignons...). Overleg met arts/voedingsspecialist.

  • Suiker is sterk verslavend. Na een korte ontwenningsperiode zal de dringende behoefte aan zoete producten afnemen. Vermoeidheid, aanhoudende stress, somberheid, verdriet versterken het verlangen naar zoetigheid. Een soms moeilijk te doorbreken vicieuze cirkel ligt op de loer.

  • Neem je toch iets zoets (bv fruit) eet dan eerst iets hartigs (bv noten), dan zal de suikerspiegel minder sterk stijgen dan als je alleen de zoetigheid eet.

  • Bij een kortdurend stressmoment wordt er acuut suiker vrijgemaakt en afgegeven aan het bloed door adrenaline en cortisol. Dit geeft ook een suikerpiek. Dat is niet erg mits je die suiker gelijk gebruik voor actie. Als je haast hebt en je gaat rennen is er niets aan de hand (zelfs goed voor het lichaam). Maar heb je haast en zit je in de auto dan zit 'je je op te eten'. Zorg dan als je uitstapt dat je even de stress van je af schudt/beweegt.

  • Langdurige activatie van het stresssysteem heeft uiteindelijk ook een negatief effect op de schildklier waardoor de basisstofwisseling vertraagt. Dit vermindert het energieniveau nog verder. Zorg voor een mooie afwisseling tussen stress en ontspanning.

  • Regelmatig even bewegen, maak een aantal kniebuigingen of dans even.

  • Eet eiwitrijke voeding (vis, eieren, peulvruchten, kip) → Stabiele energie.

  • Gezonde vetten (olijfolie, avocado, noten, vette vis) → Voeden de hersenen.

  • Complexe koolhydraten (quinoa, zoete aardappel, havermout) → Geleidelijk vrijkomende energie   Voedingsmiddelen voor een stabiele bloeduikerspiegel (lage glycaemische index): klik hier

  • Krachttraining met name High Intensity Training (H.I.T.). Niet geschikt bij PEM of aangepaste versie in overleg met fysiotherapeut. Ook lichte kortdurende krachttraining (1-2 minuten) zal al een positief effect hebben.

  • De huisarts kan eventueel de insulineresistentie (laten) testen. Er is ook een thuistest op de markt. Je moet dan wel 20 minuten intensief kunnen sporten om te kijken hoe de bloedsuikerspiegel verandert. 

  • Een lepel appelcider azijn voor de maaltijd zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel, suiker afbraak/opname wordt geremd (beste: apple cider vinegar met ginger and turmeric).

  • Als je groenten voor de pasta eet stijgt de bloedsuikerspiegel veel minder sterk, of noten voor fruit.

     

bottom of page