top of page

Voeding

Er  bestaan veel verschillende visies over wat een gezonde voeding is. Het is ook niet voor iedereen hetzelfde. Hieronder een aantal adviezen die door vrijwel iedereen die werkt met mensen met LC/ME werken onderschreven worden. We adviseren begeleiding door een natuurdiëtist of orthomoleculair arts/therapeut of andere voedingsdeskundige met kennis van lekkende darm, dysbioses, S.I.B.O., laaggradige ontsteking.

Basis adviezen gezonde voeding:

  • Geen suiker en alcohol. Suikers voeden de 'slechte' bacteriën.

  • Eet veel vezels, dit is de voeding van de 'goede' bacteriën: artisjokken, schorseneren, uien, prei, paprika, wortels, andijvie, pompoenen, spruitjes, bloemkool (in volgorde van belangrijkheid). 

  • Gefermenteerde voeding vergroot het aantal goede bacteriën: yoghurt, kaas, kimchi, zuurkool, tempeh, miso, kefir, kombucha.

  • Eet eiwitrijke voeding, dit zorgt voor de beste verzadiging. Mogelijke opties zijn onder meer kip, kalkoen, grasgevoerd rundvlees, vis, waaronder tonijn en zalm, zuivelproducten zoals harde en zachte kazen (met mate) of gewone yoghurt, zaden, noten, waaronder pindakaas of amandelpasta, bonen en sommige granen.

  • ​

Praktische tips en links:

  • kook met veel kruiden en specerijen.

  • als je meer vezelrijke voeding gaat eten kan dat, in het begin, zorgen voor meer gasvorming. Dit is een goed teken, er komen meer goede bacteriën.

  • als je je na een maaltijd moe voelt check of de maaltijd niet te veel koolhydraten bevat of dat je gewoon te veel hebt gegeten (eet tot 80% verzadiging). Voedingsintolerantie zou een andere oorzaak van de vermoeidheid kunnen zijn.

bottom of page