top of page

CVS / ME / LC / FM

Iedereen ervaart wel eens stijfheid of spierpijn, dit gaat vanzelf weer over. Bij mensen met fibromyalgie blijft de pijn. Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel (fascia) en spieren. Deze pijn wordt vaak omschreven als de spierpijn die bij een zware griep ontstaat. Het wordt vaak spierreuma genoemd maar dit is geen goede naam. Het is geen vorm van reuma en het probleem zit meer in het zenuwstelsel dan in de spieren.


Uit hersenonderzoek is gebleken dat bij fibromyalgie het zenuwstelsel sterk overprikkeld is. Hierdoor worden stoorzenders als triggerpoints of fasciaverklevingen extra duidelijk gevoeld. Ook verzuring van spieren wordt versterkt waargenomen. Zo kan iemand met fibromyalgie al na 200 meter lopen het gevoel hebben kilometers te hebben gelopen. Hoe het precies allemaal zit is nog niet helemaal duidelijk maar alles wijst er op dat een verstoring van het immuunsysteem een grote rol speelt. 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Het zal geen toeval zijn dat de meeste mensen met fibromyalgie tevens last heeft van het prikkelbare darmsyndroom.


Behandelen van de stoorzenders in de spieren en fascia blijkt de overprikkeling van het zenuwstelsel duidelijk te kunnen verminderen en daarmee de pijnklachten. Maar daarnaast is het belangrijk het immuunsysteem te versterken dmv van verbetering van slaap, meer beweging, gezonde voeding, creëren van meer emotionele rust etc.


Fibromyalgie is een complexe aandoening maar is zeker wel te beïnvloeden. Een Fasciatherapeut heeft veel kennis van bindweefsel (fascia) en bekijkt u van top tot teen. Door uw lichaam en geest als één geheel te onderzoeken spoort hij of zij de oorsprong van uw aandoening op. De Fascia Integratie Therapie richt zich vervolgens op het herstellen van de balans en verlichting van de klachten. 

Zoek een therapeut bij u in de buurt

bottom of page